Foto: Børre E. Helgerud

Sesongens hederspris 16/17: Sigmund Rougemont – Brun Standard Futsal

Foto: Børre E. Helgerud

Foto: Børre E. Helgerud

 

Norge Futsal Cup ønsker å hylle lagleder, spiller, keeper og egentlig altmuligmann for Brun Standard Futsal, Sigmund Rougemont Arentz Enger, for hans fantastiske engasjement og bidrag for sitt lag. Både før og etter hver eneste cup legger han ned massevis av tid i alt fra rekruttering av spillere, vasking av utstyr, analyse og ikke minst føring av statistikk, hvor han er statistikkens svar på Cristiano Ronaldo. Sliter du med statistikk, ikke nøl med å ta kontakt med Sigmund. Litt statistikk på hedersprisvinneren må selvsagt med, og kan leses om litt senere.

Når Sigmund ikke leder sitt eget lag eller spiller, har han vært en meget god sparringspartner for Norge Futsal Cup, og hvordan vi hele tiden kan utvikle oss. Hans generelle engasjement for futsal har vi som arrangør også fått gleden av å oppleve gjennom hans meget gode opptredner som speaker på flere cuper. Blant annet i åpningen av vår nye avdeling Vestfold i Sandefjord hvor meget god research av flere lag skapte veldig god stemning. Vi vil også hylle han for at han spilte sin 150. kamp for Brun Standard Futsal i Bjørnholthallen 25. februar. Har dere forøvrig lagt merke til det ene laget som spiller i rosa shorts på Norge Futsal Cup? Det er Brun Standard Futsal.

 

Vi har også tatt en prat med Sigmund Rougemont – Brun Standard Futsal.

Alder: 19

Hjemsted: Langhus / Sveits

Bosted: Drammen

Futsalklubb: Brun Standard Futsal

Fotballklubb: Stordammen FK

Debut i Norge Futsal Cup: 19. desember 2015

 

Hvilke tanker gjør du deg om at du er vinneren av hedersprisen 16/17?

– Det er stort, og veldig hyggelig å få en sånn anerkjennelse, spesielt når det er noe man legger ned så mye tid på. Samtidig har laget hatt en sesong som har gått under forventningene resultatmessig, mye på grunn av lite kontinuitet, så da må jeg jo si at denne oppmerksomheten smaker ekstra godt, og blir en fin motivasjon å ta med seg til neste sesong. Jeg setter stor pris på dette, og er veldig takknemlig for å få denne prisen.

 

Hvordan har du blitt så engasjert i futsal, og hvor gammel var du da du begynte?

– Jeg begynte å spille futsal med BSF i september 2014, så vi har altså spilt i tre sesonger nå. Det er vanskelig å peke på enkeltgrunner til at jeg har blitt så engasjert i futsal, men det er jo først og fremst fordi det er moro å spille, og kombinasjonen mellom det sosiale med kompiser og å få brukt konkurranseinstinktet. Samtidig har det som etter hvert har blitt nærmest utallige timer på parketten lært meg mye om hvor viktig den taktiske biten er i futsal, noe blant annet Drillo Futsal har bevist. Selv om ingen på BSF er i nærheten av å ha ferdighetene til enkelte spillere på lag som FC Kuchi og Oslo Futsal så kan vi på sikt komme på deres nivå om vi klarer å få en bedre kontinuitet og mentalitet.

 

Kan du fortelle oss mer om Brun Standard Futsal, og om deres spillere?

– Totalt er vi 12 spillere som er en del av laget: Markus Kalleberg Horten (keeper), Sigmund Rougemont (keeper/bakspiller), Thomas Reitan (bak), Eivind Orset (bak), Sebastian Knudsen (bak), Chris Bankson (bak), Johnny Ngo (bak), Mads Kjernsby Rismoen (bak-/frontspiller), Raymond Svendsen (bak/front), Marius Markussen (front), Daniel Rath (front) og Jonas Krogh Fevang (front).

– Vi var en gjeng på Wang som starta laget, der det i utgangspunktet er Thomas Reitan, den bruneste av de brune, som skal ha æren, eventuelt skylden, for det hele, inkludert lagnavnet, som jeg selv den dag i dag sliter med å forklare bakgrunnen for når jeg får spørsmål om det. Blant oss sju som startet laget er det seks som fortsatt er en del av laget, mens fire-fem av oss er aktive spillere. Etter hvert har vi også fått med noen nye folk, der jeg må nevne Marius Markussen og Mads Rismoen, begge med fortid på Kongsvingers juniorlag, som har hevet laget vårt betraktelig siden de tok valget om å bli brune. Andre spillere som må nevnes er først den notoriske målscoreren Daniel Rath, vår toppscorer gjennom tidene, men som neppe er blant de som nevnes når årets bakspiller skal kåres. I tillegg må vårt nyeste tilskudd, Sebastian Knudsen, nevnes. Han er en meget solid bakspiller, som også er en ledertype og har båret kapteinsbindet for oss mange ganger allerede. Han har vært en veldig viktig spiller for oss siden han debuterte i november i fjor, og han er en jeg tror kommer til å ta nye steg, og bli enda bedre neste sesong. Til sist skal jeg avslutte med å si litt om han som har nest flest kamper for klubben med 110 kamper, Eivind Orset. Uten han på laget hadde det kanskje ikke vært noe Brun Standard lenger, og til tross for at han denne sesongen har hatt base i Bardufoss spilte han nest flest kamper for oss denne sesongen, noe som rett og slett er imponerende. Jeg har heller aldri opplevd, og kommer sannsynligvis aldri til å oppleve, en Orset som ikke gir alt av krefter på banen. Så lenge vi har han på banen kan vi like gjerne være én mann mindre, for han løper for to, om ikke tre. Det er vanskelig å beskrive hvor mye hans tilstedeværelse, både løpskapasiteten og ikke minst, mentaliteten hans, har å si for laget.

 

Hva har vært sesongens høydepunkt i Norge Futsal Cup for laget sin del, og for din egen del?

– Det har som sagt dessverre vært en skuffende sesong for vår del, med langt mellom høydepunktene, men jeg må jo først og fremst trekke frem 3. plassen i Asker i januar, da vi på bittert vis røk på straffer i semifinalen. Det var resultatmessig vår definitivt beste turnering denne sesongen, selv om jeg føler vi i perioder har hatt bedre spill i andre turneringer. Det beste enkeltøyeblikket var nok i Bjørnholthallen i romjulen, da vi i en kamp i gruppespillet,etter å ha pressa på for utligning, endelig fikk ballen i nettet med kun to sekunder igjen på klokka. Den følelsen av å se ballen gå i nettet da er det lite som kan måle seg med.

– For min egen del har jeg ikke noe spesifikt høydepunkt som står høyt, men jeg føler jeg har hatt bra utvikling gjennom året, spesielt som keeper, der jeg har utviklet meg mye det siste året, men også generelt som futsalspiller. Det å merke at man blir en bedre spiller er jo naturligvis også noe som gjør det moro å holde på med det her. I mangel på bedre alternativer av et spesielt høydepunkt velger jeg å trekke frem utligningen min mot Headhunters FC i november, da jeg scoret etter å ha vært på banen i kun ti sekunder, etter en (velfortjent) tominutter. Den scoringen gjorde jo for så vidt også at jeg på det tidspunktet var lagets toppscorer denne sesongen – senere kraftig forbigått av en ganske suveren Marius Markussen.

 

Hva er det beste med å delta på Norge Futsal Cup?

– Det er enkelt og greit at arrangementet utklasser alle andre futsalturneringer jeg har deltatt på i Norge. Først og fremst fordi man alltid kan være sikker på at man får like mange kamper som man er lovet og at reglene ikke forandres totalt fra cup til cup, noe de dessverre gjør visse andre steder. Selv om jeg har hatt mine diskusjoner med diverse dommere, så er det viktig å påpeke at dommerne her holder en helt annen klasse enn de aller fleste futsaldommere jeg har møtt andre steder. Utover dette så har man også alt det som kommer i tillegg til det som skjer på banen – speaker som kommenterer underveis, spillerprisene som deles ut etter cupene, og ikke minst at de aller fleste kampene filmes. Det gir mulighet både for å legge ut highlights og å kunne analysere kampene, så man blir et bedre lag. Alt i alt er det en totalopplevelse som er på et langt høyere nivå enn lignende turneringer.

 

Hva er ditt personlige- og Brun Standard Futsal sitt mål for neste sesong i Norge Futsal Cup?

– Vi har ikke kommet så langt at lagets mål for neste sesong er satt ennå, men jeg har et håp om å først og fremst være topp 10 på maratontabellen i alle tre avdelingene. Gjerna enda bedre enn det, men det får være det første målet vi setter oss. Mitt personlige mål for neste sesong er å gi Bayram Dogan litt avlastning med disse prisene for cupens beste keeper, så han ikke må investere i en ny peishylle riktig ennå. Det skal sies at Bayram er en ordentlig god futsalkeeper og en tøff konkurrent, men neste sesong skal jeg sørge for å kapre minst én pris for beste keeper fra ham.

 

Hva tenker du om at norske fotballspillere bør spille mer futsal, spesielt i ung alder? Og hvorfor?

– Det er så utrolig mye man kunne sagt om dette emnet, men det er klart man burde spille mer futsal i Norge. Først og fremst fordi vi har et klima som gjør at utefotball er langt ifra optimalt i vinterhalvåret, og unge fotballspillere vil selvfølgelig få bedre utbytte av å spille futsal enn å spille noe som mest av alt ligner en form for snøkrig ute. Jeg synes det rett og slett er helt uforståelig hvor lite futsalmiljøet er i Norge når man får et så enormt utbytte av det. Det er ikke rart vi ikke har kommet lenger som fotballnasjon når mange ungdomstrenere heller velger løpeøkter i skogen enn å spille futsal om vinteren, en prioritering jeg rett og slett ikke kan begripe.

– I tillegg, når stjerner som Cristiano Ronaldo, Ronaldinho og Neymar, og for å komme med en referanse i norsk målestokk, Pål André Helland, alle tillegger futsal en stor del av æren for at de har kommet så langt, så er det åpenbart at futsal vil hjelpe stort på utviklingen til yngre spillere. Når det er sagt, så er futsal langt ifra noe man burde spille utelukkende for å bli en bedre fotballspiller – man burde spille futsal fordi futsal er jævla moro.

 

Avslutningsvis må vi ha litt statistikk om deg selv og Brun Standard Futsal?

– Denne er vanskelig, for her er det mye å ta av. Jeg kan starte med meg selv, jeg har spilt 66 kamper i år, derav 40 som keeper, og endte til slutt på ni mål og sju assists. Totalt har jeg nå 158 kamper, og kamp nr. 150 var 2-1-seieren mot Spansk FC i februar. Bak meg på lista følger så Eivind Orset (110 kamper), Thomas Reitan (90) og Daniel Rath (80). På toppscorerlista er det altså Rath som topper med 32 mål, tett etterfulgt av Marius Markussen på 30. Bak disse følger Mads Rismoen (21), Orset (15) og meg selv (14). Denne sesongen har Markussen flest mål og assists med 17 av hver, mens Rismoen (11) og jeg (9) er på plassene bak på toppscorerlista, og med sju assists på meg og seks på Rismoen er vi også de to som følger bak Markussen på lista over flest målpoeng denne sesongen – begge riktignok et godt stykke bak vår lille nummer 9.

– Totalt siden oppstarten i 2014 står vi med 195 scoringer, og bør med andre ord bikke 200 ganske tidlig i høst. På grunn av lagets tendens til å få hjerneblødning i alt for mange kamper velger jeg å holde noen av tallene for både antall tap og mål imot for meg selv, men tapsprosenten har i det minste blitt kraftig redusert siden vi hadde forferdelige 29 tap på 34 kamper, og slapp inn over fire mål i snitt per kamp, i vår første sesong i 2014/15. Det er i det minste godt å se at denne reduseres hver sesong, og forhåpentligvis kan vi få den enda noen hakk lavere neste sesong.

– Det tror jeg også vi kan klare, og jeg vil avslutte med å si at jeg tror Brun Standard Futsal har mye mer å by på enn vi har fått vist denne sesongen. Vi har i perioder vist at vi kan spille jevnt mot de aller beste lagene, men andre ganger har vi også fått bank av lag på et mye lavere nivå. Med mer stabilitet og kontinuitet i laget i tiden fremover er jeg overbevist om at vi kan hevde oss godt i Norge Futsal Cup de neste årene.

 

Vi takker for praten og ser frem til å se den sympatiske laglederen på parketten igjen til høsten, både som spiller og som speaker når han har muligheten til det.

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *